Kirkebloggen

Forum for kritisk debat om folkekirken - fordi reformationen aldrig må slutte.

Name:
Location: Herning, Denmark

Thursday, January 04, 2007

Bisperne gør kur til kongehuset

Der er 'stor' nytårskur i dag - http://kongehuset.dk/publish.php?id=8093 - så når køen af forsvarets og Beredskabsstyrelsens ledende officerer er defileret forbi monarken og prinsgemalen vil rigets rangklasser I og II fra klokken 10:00 ønske Margrethe II og Prins Henrik godt nytår.

Rangklasse 1 omfatter bl.a. greverne af Rosenborg, statsministeren, præsidenten for Højesteret og riddere af Elefantordenen, og når Kirkebloggen overhovedet nævner kuren, er det fordi biskopperne - sammen med bl.a. flere grever - hører til i den næste rangklasse og møder op i fuld uniform sammen med monarkens nøglemedarbejdere - hofmarskal, hofchef, ceremonimester, kammerherrer og hofjægermestre - såvel som statsmagtens ledere af Skat, politi, anklagemyndighed, fængselsvæsen, statshospitaler, civilforsvar, nationalbank, vej-, matrikel- og vandbygningsvæsener, statsskovbrug ... og dronningens stalde.

Og at se, at biskopperne er sendt af ham, der blev født i en stald, kan jo godt være lidt svært at se på en dag som i dag - uanset, at de smykker sig med mindst ét kors. For, som Kierkegaard skal have sagt, bæres kors på ryggen, og ikke på maven.

En ledende rolle i den norske kirkes protestbevægelse mod det nazistiske Quisling-styre under tysk besættelse skaffede den norske biskop Eivind Berggrav både en tid i fængsel og sigt folks dybestes respekt. Han takkede ja til ordener, men betingede sig overfor kong Håkon, at han ikke skulle bære dem på sin bispekjole: »Jeg vil ikke bære lidelsens kors og forfængelighedens side om side.«

Kun i Danmark ses ordener på præste-, provste- og bispekjoler ... endda både under altertjeneste og på prædikestolen. Det er et levende fortidslevn, som det saglig set ville have været rigtigt at afskaffe i 1922, da biskopper og præster ikke længere skulle udpeges af monarken, men vælges af kirken. http://www.kristeligtpressebureau.dk/Vis.asp?Mode=vis&Indhold=Artikel&ID=455

Ridderkorsenes rutinemæssige tildeling har gjort dem intetsigende i verdslig henseende. På bispekjolernes fløjlsmaver er de er totalt tømt for korsests normale betydning i kirken. Tænk selv: Hvis Kristus var blevet henrettet på samme måde som Saddam Hussein forleden, ville biskopperne så også være mødt frem med flunkende sølvminiatureudgaver af galgereb?

+++

0 Comments:

Post a Comment

<< Home