Kirkebloggen

Forum for kritisk debat om folkekirken - fordi reformationen aldrig må slutte.

Name:
Location: Herning, Denmark

Tuesday, January 02, 2007

Hvem har glæde af et kirke-logo?

"No er'et tefældiwis li'g nøj a wed nøj om!" Den sætning citerer vi her i huset af og til - en sketch-replik fra et mundhuggeri på en af De Nattergales cd'er. Og en person, der har inside information, kan jo være svær at binde noget på ærmet.

Nu kan jeg "bruge that wending in another afsnit" af min blog fordi topnyheden på Kristeligt Dagtblads første udgave i 2007 http://www.kristeligt-dagblad.dk/kirkeogtro/artikel:aid=316433 melder, at en "Logobølge er på vej i folkekirken". Fx har Vorgod og Fjelstervang sogne valgt "det kristne symbol fisken og de to kirketårne..." Og de to ved jeg tilfældigvis noget om.

Artiklen synes at sige, at kirketårnene ser ud som på logoet, men det gør ingen af dem. Symbolikken fungerer á la Tuborg-slogan'et "Alle og enhver ved, hvordan en kirke ser ud, så her er et billede af noget andet."

Vorgod har en typisk romansk kvaderstenskirke og Fjelstervang har en typisk teglstens-hedekirke. Deres profiler arketypiske for travle byggeperioder med 500 års mellemrum, så de to 'kirketårne' i logoet ligner masser af andre.

Det er måske grunden til, at de synes stiliseret med fri fantasi, men måske skal de meget anderledes konturer på pastorats-logoet i virkeligheden heller ikke forestille tårnene, som alle sognebørnene kender? Den ret langstrakte forklaring på kirkernes hjemmesider siger vistnok, at logoet afbilder detaljer fra alter og døbefont - og dem kender jo normalt kun de få i et sogn, som har deres gang i kirken...indefra. Derfor tillader jeg mig ret åbenhjertigt at undlade at være begejstret over logoet, som er rentegnet af kirkebladets grafiker.

Hvis det var blevet formgivet af koryfæet Per Arnoldi, der også har et tæt samarbejde med samme grafiske virksomhed, havde det afgjort set andereldes ud, men så ville et usynligt element i logoet utvivlsomt have manglet: Den eftertanke og debat, som fra sognenes græsrodsniveau har ført frem til logoets symbolik og billedsprog, som skal antyde svar på fundamentale spørgsmål: Hvad er sognenes værdier, vision og mission? Sognepræsten siger til Kristeligt Dagblad, at den proces har været inspirerende og sat sig mærkbare spor, der ikke er så synlige som logoet.

Og den er jo faktisk langt væsentligere - især hvis logoet kan holde den levende.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home